Wednesday, July 20, 2011

sweet like sugar (^_^)

 Dh lamer rsenyer aku x tlis kat blog nie...maklom r aku nie dh mule bz ngan klas and kerja.....pengalaman mematangkan aku tok trus hidup...sepanjang aku keje nie ader r aku knl org...kami knl x smpai pown sblan lg....tp rapat cam dh knl lebih dari setahun or bertahun2....mmg bnyk r yg aku blajar dari mereka...cara nk hargai org, cara berkawan.....mmg aku seronok gler ngan mereka...walaupown sekejap tp ikatan kami amat kuat...sampai aku rse sedih bler nk berpisah ngan dieorg....aku rse dia amat special  buat aku.....bler dh berpisah nie rse rindu yg amat kat mereka....hari nie aku dgr dier nk datang melaka.....wow...happynyer aku.....kat snie aku nk share baper pic yg sempat aku rakam sepanjang aku dan mereka.....


 nie nama dier sue and farah....

 kereta idaman mereka.....

 sebelum menonton wayang....ader plak y berkenan nk amek pic ngan kami...

 wajah comey dari mereka....
 kenangan terindah dari kami di melaka.....

 suer pinjam bf ok jap.....BUUU...dikelilingi oleh perempuan.....
 farah(belakang),sue(kiri) and aku(kanan)

 shopping sue jap.....

 suker budak nie kne kiss ngan pmpuan cntik.....

 inilah kami.....friendship forever......

Thursday, March 31, 2011

saje jer kan!!!!

dh lamer rsenyer aku x update blog aku....rse rindu plak.....huhuhuhhuuhhu....maklum r tgh bz ngan final exam....just tnggl 3 mnggu jew lg nk final....x sabar rsenyer aku nk abis blajar and bekerja....rse cemburu bler tgk kwn2 lain dh keje and ader wet sendiri tok shopping.... :)
bab sambung degree 2 aku igt nk wat pjj jew....kre keje sambil blaja....xnk r wat full time...xnk sshkan mak aku tok sponser aku blaja...wat pinjaman mmg aku x akn wat r kan...xnk aku menanggung hutang pas abis blaja nnt.....ok r nnt ader pape lg aku update k...xder time yg sesuai tok update blog r skrg...hope korg puas ati r yerk ngan alasan aku nie... :)

Monday, March 21, 2011

teringat.....

salam...
Hari nie bru r rse nk update blog...walaupown x shat rse nk menaip 2 ttp ader......well first skli ari nie nk ckp something tntg naluri aku...ari nie tetibe jew tringat nk tlis pasal dier.....mngkin dier akn rse bise jew but not me...aku rindu sgt kat dier...teramat......tah bler r aku akn dpt jmpe dier or aku sempat jmpe dier kew x....mmmmm.......ya allah.......kuatkan lah driku ini.....aku knl ngan dier xder r lame sgt...dlm bln 10 cam 2 r...huhuhuhuhu...knl kat fb jew...mmg best cite2 ngan dier...seronok sgt...smpai aku rse cam jatuh hati r kat dier....tp x mngkin dier akn pndang org cam aku nie....tol x????? dugaan 2 sume.....aku pnggil dier mr.B r k....tp name penuh dier K&#%$&L S*&#%@!&N bin K@&@$^&%N...klu x salah aku r.....huhuhuuhuhuh....aku sker kwn ngan dier...open,bnyk bg pendapat,happy,bnyk wak aku trsenyum.....mngkin 2 yg wat aku jatuh hati kat dier kot...hihihihihiihihi.....

Tp skrg dier xder kat snie.....dier dpt polis...skrg nie tgh training kat sarawak...jauhnye.....jauh dri aku...segala perhubungan terputus.....aku tol2 rse rindu kat dier....pernah smpai 1 mlm aku termimpi dier and menangis abb dier...tp dier bkn wat paper pown...mngkin perasaan aku jew ko...hihiihihihihi..tp serius r aku sgt merindui dier....rindu nk ckp ngan dier,rindu nk gelak ngan dier,rindu nk gduh ngan dier....semuanye aku rindu.....insyallah bln 6 nnt dier tamat latihan...mntk sgt dier dpt berkhidmat kat semenanjung....jgn r dier dpt kat saner.....

lastly,just nk ckp jew yg sy sgt merindui awk, jge dri baik2,pulang dengan kejayaan...
sy tnggu awk.... :)
sy rindu awk... :) 
sy syg awk.....  :P (^_^)hehehehehehehe....... malu.....

Tuesday, March 15, 2011

hati ini...

Hari nie aku nk luahkan sesuatu yg x prnh aku luahkan.....mngkin korg rse aku nie jahat tp aku nk korg tau yg aku ader hati and perasaan......ader jiwa yg perlu aku jaga.....syg aku pada dier skrg kian hancur and musnah....pujuk rayu dier wat aku makin tawar....mngkin dier bkn jodoh aku....tp aku reda....skrg nie aku nk tgk dier bhagia...so aku wat cerita hari nie khas buat org yg aku syg td dgn pilihan hati dier.....just for you all ABDUL MUHAIMIN ROSLAN and ALIN AMALINA......hope korg bahagia bersama......

 bahagiakan mereka????




manje nyer mereka.... :)
doakan mereka bhagia k.... :)


to korg klu ader pasangan yg korg tol2 syg hargai r dier.....nnt bler dh ilang dier bru nk cri...jgn sesekali skitkan hati dier.....bnyk r mengalah k.....

k r dh pnt nk ckp...nnt kte jmpe lg k...

Sunday, March 13, 2011

kau....

lamer dh aku x update blog aku...rindu rsenya...huhuhuhuhuhu...so today aku nk coretkan sesuatu yg lahir dari hati aku yg ikhlas.....tat kala org happy melalui kehidupan seharian aku msih cam nie...cam dulu...
kasih yg selama nie aku cri hilang cam 2 jew...aku bkn nk meraih simpati pada saper2 but aku ader kehidupan aku sendiri...yg pasti aku nk life aku cam org lain...bahagia....sempurna...aku teringin nk dikasihi cam org lain....aku try tok mencari sebuah cinta ...cinta dari org yg syg and ley trime aku seadanya....tp aku x mmpu jd sebaik org lain...sesempurna org lain....aku cube tok menilai setiap insan kat muka bumi allah nie...but aku x dpt aper yg aku cri lg.....mngkin aku bkn layak tok dpt sumer 2.....xper r...insyallah aku akn jmpe yg jauh lebih baik aper yg aku dh lepaskan sblom nie....aper yg berlaku akn aku jadikan pengajaran tok memilih org yg jauh lebih baik... insyallah...buat insan yg pernah aku syg...thanks coz snggup lyn kerenah sy selama kte knl....thanks coz bnyk bntu sy time dlm kesusahan....thanks ats segalanya.....sy doakan awk dan dier bhagia.....salam bahagia dari sy.....

Thursday, March 10, 2011

terluka.....

hari nie aku x tau r naper hati aku asyik terusik....
first mak aku soh aku blik tp aku ckp yg aku nk join camping then mom aku ckp camping lebih pnting dri mak....sedihnyer hati aku cam nie....ok fine aku blik minggu nie...second plak td aku ckp kat sorg kwn aku yg aku sgt lapar and nk mkn then aku ckp r jap lg aku tlg dier buang sampah....bler aku abis mkn aku tgk dier msam muke ngan aku...bler aku tgk rupenyer dier g buang smpah yg dier suruh 2....aku sabar lg...then ptg td aku ader group assiment....then aku prepair r nk g...mse aku tgh jln nk g gmh dier aku singgah r cafe tok beli jajan or paper yg ptut tok aku mkn nnt ngan diorg...then once of the group mmber pown kol aku....dier ckp kat aner...aku pown ckp r tgh mkn...aku x ksah klu dier kirim air or aper kew...nie dier kte dier nk aku cri pic dewan sekolah...aner aku nk cri??????ok aku pown lari r blik bilik tok cri pic 2....dh dpt pic 2 aku pown nk grak r g gmh dier...lmbt g 1 hal sbb hal td...ondaway nk cri pic 2 dier kol lg ckp nk soh print paper yg nk refer tok assiment 2....aku pown tompang kwn aku tok g amek pendrive kat diorg....then aku msuk balik bilik aku tok print paper 2....jauh wo aku bejalan dri cafe nk g hostel than g gmh mmber aku,then blik hostel aku blik and lastly g gmh dier blik.....smpai jew gmh dier aku wat r assiment 2 ngan diorg dengan berpeluh2....then ptg 2 aku ader klas....aku pown g r klas...sblom aku g klas aku ader r pesan kat group aku "kalu ader paper msalah or x siap lg bg tau...nnt akk dtg blik pas klas"....then pas jew klas td aku wat r keje aku yg x siap....lipat baju yg seminggu x siap lipat lg 2....and hati aku pown tergerak r nk bkk fb aku....tetibe jew aku trnmpk satu ayt dari salah sorg group assiment aku...siap ckp yg dier bkn maid,tnggu x smpai2....siap ckp hormat bagai....ya allah skitnyer hati aku....naper r dier ley tlis cam 2...aku bkn x buat lngsung...and siap pesan lg...tp naper r dier ley ckp cam 2...mrh pown ckp r kat aku jew....bkn nk ungkit r sebelom nie pown ader gak aku wat keje ngan dier..ok jew...org lain x dtg xder plak kene...tp aku bru sekali x dtg dier ley wat cam 2....x kew skit hati....x per r aku msih bole sabar lg...walaupown hati aku skit aku akn ttp sabar.....tah r..nie sume dugaan bg aku agaknye...msib r tbggl 1 sem jew lg....klu 2 or 3 sem lg tah aper plak yg aku hadapi.....mmm......

Monday, March 7, 2011

keuntungan mencintai allah....


Menjadikan Tuhan sebagai cinta agung adalah jaminan kebahagiaan dan keselamatan hidup dunia dan Akhirat.Roh semulajadi manusia ingin disayangi dan menyayangi, ingin dikasihi dan mengasihi serta ingin dicintai dan mencintai. Perasaan sayang manusia tiada terhad sesama insan semata tetapi meliputi semua makhluk sama ada yang bernyawa sayang pula diberi hanya sesama manusia, tidak kepada benda. Ini yang membezakan di antara 'sayang' dengan 'kasih sayang'. Manakala perasaan cinta pula walaupun tidak salah diberikan sesama makhluk tetapi cinta paling agung hanya layak diberikan untuk Tuhan.

Menyintai atau ingin dicintai oleh manusia bukanlah kemuncak cinta atau cinta agung, kerana cinta sesama manusia tidak kekal. Paling lama sekadar tempoh masa kita masih hidup. Bahkan sering berlaku dalam sebahagian perjalanan usia kita lagi, iaitu sebelum kita mati, cinta itu telah pudar atau terungkai sama sekali. Cinta yang diagung-agungkan dan dipuja-puja itu hancur berkecai.

Di sini barulah kita sedar bahawa cinta kepada makhluk atau cinta daripada makhluk bukanlah cinta yang hakiki atau sejati. Itu hanya cinta sementara waktu. Kita sahaja yang menyangka cinta itu sejati dan sampai ke hujung. Rupa-rupanya dalam perjalanan umur, cinta kita kepada orang lain atau cinta orang lain kepada kita, dengan sendirinya dia ataupun kita sendiri yang mengungkainya semula atas sebab-sebab yang berrnacam-macam.

Oleh kerana itulah, mencintai makhluk selalu mengecewakan kita sekalipun bukan satu kesalahan. Jadi jangan meminta, menagih atau mengharapkan sangat untuk mencintai manusia atau dicintai oleh manusia walaupun is tidak salah. Cinta itu tidak abadi.

Sebaliknya berilah dan terimalah cinta yang kekal abadi. Itulah cinta agung namanya. Iaitu cintakan Allah yang Maha Agung. Inilah cinta yang hakiki, yang sejati, yang kekal abadi dan membawa kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di Akhirat.

Cintakan Allah ini tiada tandingan dan bandingannya. Cinta ini jika berjaya diperolehi adalah cinta yang paling memuaskan dan menenangkan. Buahnya paling menghiburkan dan paling membahagiakan. Tetapi malangnya cinta yang hakiki dan agung ini jarang orang ambil perhatian. Jarang orang memburunya seperti cinta-cinta murahan yang lain. Mungkin daripada jutaan manusia, hanya seorang yang memburunya.

Kalau seseorang itu telah mencintai Allah, walaupun seluruh makhluk memusuhinya atau membencinya, namun dia tetap mendapat kebahagiaan dan ketenangan. Sebalikriya cinta kepada makhluk tidak akan membawa manusia kepada kebahagiaan sejati dan kekal abadi, selagi cinta hakiki lagi agung daripada Allah itu tidak dimiliki. Sebab itulah orang yang beriman dengan Allah dan mentaatiNya sentiasa tenang walaupun di dalam kesusahan dan ujian.

Oleh yang demikian, kalau kita tidak dapat memiliki cinta daripada manusia, usahlah bersedih hati kerana cinta itu tidak abadi. Pun tidak hakiki dan sejati. Kalau begitu, cari dan burulah cinta yang agung, iaitu Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Beruntungnya sesiapa yang menjadikan Tuhan sebagai cinta agungnya.

Sesiapa yang menjadikan Tuhan sebagai cinta agungnya, amat beruntunglah hidupnya di dunia dan Akhirat. Di antara keuntungan yang diperolehinya ialah:

1.Tiada kecewa

Seseorang itu tidak akan kecewa dalam percintaannya merebut cinta agung. Seandainya semua makhluk di bumi dan langit berlumba-lumba merebut cinta Tuhan, tidak ada siapa yang akan kecewa bahkan Maha Kuasanya Tuhan dapat membalas cinta semua makhluk-makhlukNya serentak dari yang sekecil-kecilnya hinggalah yang sebesar-besarnya. Tiada siapa yang akan kecundang dan kecewa dalam perebutan mencari cinta agung.

2.Tiada saingan

Tidak akan berlaku saingan, pertarungan, permusuhan atau peperangan dalam mencari cinta Tuhan. Sebaliknya dalam perebutan mencari cinta dunia sama ada cinta manusia, biasanya akan berakhir dengan permusuhan dan akan ada yang kecewa dan menderita.

3. Mendapat ketenangan dan kebahagiaan


Mendapat cinta Tuhan akan membuahkan ketenangan, kedamaian, keamanan dan kebahagiaan yang hakiki. Jiwa lapang, hati senang dan tenang. Bahkan kesengsaraan, kesakitan atau penderitaaan dalarn usaha meraih cinta agung itu pun sudah merupakan sebahagian daripada kebahagiaan. Kadangkala hati resah, cemas dan bimbang apakah cintanya terhadap Tuhan itu berbalas. Dalam keresahan cemas dan bimbang itu terubat pula dengan keyakinan bahawa Tuhan itu Maha Luas RahmatNya. Maka di situ pula bertambah lagi ketenangan. Sesekali terasa diri lemah, dhaif dan lalai, tertebus pula dengan pengaduan serta bermanja-manja dengan Allah SWT yang Maha Pengasih. Bertambah pula mendalamnya rasa kehambaan. Sebaliknya merebut cinta dunia akan menimbulkan keresahan dan tiada ketenangan di jiwa. Walaupun dunia yang dicintai itu sudah ada di tangan, namun fikiran masih kusut.
Mereka yang gagal mendapat dunia yang dicintai dan diburunya itu pula sudah rarnai yang sakit jiwa dan berputus asa. Bahkan ada yang sanggup bunuh diri kerana kecewa dalam percintaan yang tidak kekal itu.

4. Dapat kawan dan perpaduan


Bersama-sama mencari Tuhan membawa manusia berukhuwah dan berkawan. Walaupun manusia itu dari berlainan latar belakang, bangsa, pangkat, kedudukan malah jika pernah menjadi musuh sekalipun, namun di dalam perjuangan merebut cinta Tuhan, secara automatik setiap hati manusia itu akan terikat satu sama lain. Kerana masing-masing sedang dalam perlumbaan mencari cinta yang satu iaitu cinta yang hakiki. Sebaliknya pertarungan dalam merebut cinta dunia akan mengakibatkan ukhuwah dan persahabatan makin jauh dan terbarai. Akhirnya akan membawa kepada pecah belah dan permusuhan.

5. Menghilangkan mazmumah


Mencari cinta Tuhan dapat membantu menghilangkan mazmumah. Mazmumah adalah sifatsifat keji yang terdapat dalam diri manusia seperti hasad, dengki, sombong, ego, tamak, gila dunia dan lain-lain. Mazmumah dapat merosakkan segala kebahagiaan dan ketenangan di dalam jiwa seseorang insan. Perlumbaan mencari cinta Tuhan adalah salah satu proses paling berkesan dalam usaha seseorang manusia meruntuhkan mazmumah di dalam jiwa.

Sebaliknya, merebut cinta dunia akan menebalkan mazmumah. Hasad dengki pasti akan berlaku dan ia bagaikan siraman baja yang menyuburkan lagi pohon mazmumah dalam diri manusia.

6. Disenangi oleh orang

Mengejar cinta Tuhan orang akan suka dan rasa senang. Tiada siapa yang akan rasa tercabar atau tergugat dalan pertarungan merebut cinta Tuhan Orang yang berusaha merebut cinta agung akan disenangi semua makhluk. Manusia senang dan sayang padanya dan para malikat juga turut mendoakannya Kerana makin ramai yang merebut mencintai Tuhan, semakin mendorong kepada tercetusnya keamanan, ketenangan dan kebahagiaan.
Sebaliknya di dalam sesuatu pertarungan atau perebutan lebih-lebih lagi perebutan cinta dunia, ramai yang tidak senang dan makin dibenci orang. Semakin sengit perebutan dunia, makin bertambahlah huru-hara dan porak-peranda hidup.

7. Tidak akan kesepian atau keseorangan

Memburu cinta Tuhan tidak akan keseorangan dan kesepian. Biarpun tiada kawan bersama, kita tidak akan rasa kesunyian dan ketakutan kerana Tuhan yang menjadi cinta agung sentiasa ada bersama. Malah Tuhan bukan sekadar boleh memerhati, bahkan boleh menjaga dan melindungi kita. Malah di waktu kita tidur, di kala kekasih yang paling hampir dan paling kita cintai pun tidak mampu untuk menjaga kita. Tuhan boleh menjaga dan mengawal kita kerana Dia tidak tidur.

Meletakkan cinta dan harap pada Tuhan akan membuatkan hati sentiasa rasa tenang dan selamat kerana kita tahu bahawa kita berada di dalam kawalan dan penjagaan satu Zat yang Maha Agung lagi Berkuasa. Sebaliknya, manusia yang menyandarkan diri kepada cinta selain Tuhan, belum tentu makhluk yang dicintainya itu dapat mendampinginya sepanjang masa lebih-lebih lagi menjadi pelindungnya setiap masa.

8. Jalannya luas dan selamat.

Mengejar cinta Tuhan jalannya luas, lapang, selamat dan menyelamatkan, manakala mengejar cinta dunia jalannya sempit, himpit-menghimpit serta memudharatkan. Begitulah beruntungnya sesiapa yang menjadikan Tuhan cinta agungnya dan malang sekali bagi sesiapa yang memburu cinta selain Tuhan.

Memburu cinta selain Tuhan dua kali malang Masa berjalan begitu laju. Tidak pernah berhenti walau sedetik. Ertinya begitu laju umur kita meningkat, setiap detik umur kita meninggalkan kita. Setiap detik umur kita berkurang. Tetapi hakikat ini jarang kita rasai. Setiap detik, kita makin jauh meninggalkan dunia dan setiap detik jugalah kita makin dekat menghampiri Akhirat. Kalaulah kita cintakan dunia, maka apa yang kita cintai itu makin hail makin jauh terpisah dari kita. Sedangkan Tuhan yang tidak pernah kita cinta makin dekat dengan kita. Alangkah malang dan terseksanya jiwa terpaksa meninggalkan apa yang kita suka dan cinta. Bertambah malang dan terseksa lagi apabila kita akan berhadapan dengan Tuhan yang tidak pernah kita cinta sepanjang hayat kita. Ertinya kita pergi ke Akhirat, mengadap Tuhan tanpa membawa apa-apa. Yang kita cinta hendak ditinggalkan, manakala yang tidak kita cinta, akan berhadapan dengan kita. Maka kita akan berhadapan dengan dua kali penderitaan, iaitu meninggalkan yang kita cinta, hendak bertemu Tuhan.
Roda umur kita makin laju ke hadapan. Dunia yang kita cinta makin jauh kita tinggalkan sedangkan Tuhan yang sepatutnya kita cinta masih jauh dari kita. Aduh, malang sekali nasib kita di sana, negara yang kekal abadi. Kenapa Tuhan perlu dijadikan cinta agung? Setiap makhluk perlu menjadikan Tuhan sebagai cinta agungnya kerana terialu banyak nikmat dan kasih sayang yang Allah limpahkan kepada makhlukNya. Kasih sayang Allah pada makhlukNya boleh dilihat dari dua sudut. Pertama dari sudut ilmu dan kedua dari sudut realiti yang berlaku dalam kehidupan seharian.

i. Dari sudut ilmu
Banyak ayat Quran dan Hadis yang memperlihatkan kasih sayang Allah pada hamba-Nya. Di atas kasih sayang Tuhan itu, wajarlah seorang hamba itu meletakkan cinta agungnya hanya kepada-Nya.

ii. Di sudut realitinya
Dalam realiti kehidupan manusia, kita wajib meletakkan cinta agung kepada Tuhan yang Maha Agung supaya dengan itu kita akan mendapat ketenangan yang agung di dunia dan Akhirat. Ini kerana:

a) Allah itulah Tuhan yang mencipta dan menghidupkan kita serta menjadikan seluruh isi dunia ini untuk kita gunakan, cuma jangan sampai menyalahgunakannya.

b) Dia jugalah Tuhan yang menjadikan Akhirat sebagai tempat tinggal kita yang abadi selepas mati. Dan jika kita beriman dengan-Nya, menyembah dan mentaati-Nya serta berbuat balk seperti yang Dia kehendaki; bukan seperti yang kita kehendaki, maka kita akan ditempatkan di dalam Syurga yang nikmatnya tidak dapat kita bayangkan di dunia ini. Tetapi kalau berlaku sebaliknya, maka azab NerakaNya pula yang akan ditimpakan kepada kita yang mana tidak dapat digambarkan penderitaannya. Mudah-mudahan Allah melindungi kita dari azab yang dahsyat dan pedih ini.

c) Allah jualah yang menciptakan suami untuk berhibur, isteri untuk bersenang-senang dan anak-anak sebagai cahaya mata penyejuk hati. Kalau begitu mengapa kita tidak mencintai Allah, Tuhan yang mengurniakan kita suami, isteri dan anak-anak itu?

d) Sewaktu kita diuji oleh kesakitan maka Allahlah yang menyembuhkan. Diberi kelegaan daripada kesakitan yang kita alami. Dikurniakan ketenangan dan kesabaran ketika berhadapar dengan kesakitan dan kesusahan. Disembuhkan selepas sakit bukankah merupakan satu nikmat Tuhan yang wajib disyukuri?

e) Allah jualah yang memberi rezeki yang tidak terhingga banyaknya yang mana dengan itulah kita dapat makan, minum, berpakaian dan lain-lain. Maka dengan itu selamatlah kita dari lapar, dahaga, telanjang dan sebagainya.

f) Kalau ada masalah atau ujian hidup, kepada Allahlah kita minta penyelesaian. Setiap hamba merasakan dia mempunyai tempat untuk mengadu dan berharap. Ada satu zat yang Maha Agung yang mana setiap hamba boleh menyandarkan segala harapan pada-Nya. Harapan itu pun sudah cukup melegakan. Itu pun sudah memadai untuk menjadikan kita manusia yang tidak berputus asa dan kecewa, harapan ini akan mengurangkan tekanan jiwa.

g) Allah menjadikan manusia sebaik-baik makhluk. Lebih mulia dan sempurna dari haiwan, tumbuh-tumbuhan dan lain-lain. Malah manusia yang bertaqwa lebih mulia dari para malaikat. Manusia dikurniakan akal fikiran yang mana dengannya manusia dapat ilmu dan mampu menguasai makhluk lain walau sebesar dan sekuat mana pun makhluk itu.

h) Allah jugalah yang menggilirkan malam dan slang agar manusia dapat berehat dan bekerja sesuai dengan fitrah semulajadi manusia.

Cukuplah sekadar itu senarai nikmat-nikmat yang besar yang kita terima dari Tuhan. Sebenarnya banyak lagi nikmat Allah pada kita yang kita tidak mampu kita hitung, seperti firman Allah:"Jika kamu ingin menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat menghitungnya."

Berdasarkan hujah-hujah di atas maka sewajarnyalah kita mencintai Allah iaitu dengan cara beriman dan menyembahNya sepertimana yang Dia mahu, bukan sepertimana yang kita mahu. Seterusnya mentaati perintah dan menjauhi laranganNya.

Oleh kerana begitu besar dan agungnya Tuhan dalam hidup kita maka dalam kita berbuat apa sahaja, biarlah bersama Tuhan. Sertakan Tuhan dalam kehidupan, bawalah rasa bertuhan ke mana-mana. Jadikan Tuhan segala-galanya dalam hidup, modal hidup mati kita, aset yang kekal abadi. Mencari Tuhan akan memberi keuntungan dan kebahagiaan kepada kita. Meninggalkan Tuhan, kita akan kecundang. Tuhan adalah harta yang bukan harta yang sangat diperlukan. Selain Tuhan adalah harta yang tidak memberi jaminan. Jika kita memiliki Tuhan hakikatnya kita memiliki segalagalanya manakala kehilangan Tuhan pula adalah kehilangan segala-galanya.............

Friday, March 4, 2011

dosa besar dan dosa kecil.....


Allah SWT berfirman didalam Al-Qur’an Surat An-Nisaa’ 31,

Apabila kamu menjauhi dosa-dosa besar yang telah dilarang bagimu untuk mengerjakannya, maka Kami hapuskan dosa-dosamu yang kecil dan Kami masukkan kamu kedalam tempat yang mulia (Surga).

Dari ayat di atas, jelas terdapat dua macam dosa, yakni dosa besar dan dosa kecil. Jelas pula bahwa Allah SWT berjanji bahwa jika seorang hamba menjauhkan diri dari dosa-dosa besar, maka Allah SWT memaafkan kesalahan/dosa kecil yang pernah dilakukannya. Haruslah kita ingat bahwa terdapat prasyarat untuk terpenuhinya (janji Allah SWT itu) yakni, semua yang fardlu (wajib) seperti halnya shalat, zakat, dan puasa, harus tetap dikerjakan dengan tertib dan teratur, sambil terus berusaha menjauhi dosa-dosa besar, sebab meninggalkan yang fardlu itupun tergolong melakukan dosa besar. Jadi, jika seorang hamba melaksanakan semua yang diwajibkan (fardlu) dan meninggalkan perbuatan dosa besar maka Allah SWT akan memaafkan dosa-dosa kecilnya.

Apakah dosa itu? Apa sajakah dosa-dosa kecil itu? Dan, apa saja pulakah yang tergolong dosa-dosa besar?
Dosa adalah segala perbuatan yang bertentangan dengan kehendak dan perintah Allah SWT. Sampai disini belum dibedakan besar kecilnya dosa.
Abdullah bin Abbas berkata,

“ Setiap perbuatan menentang ajaran Islam adalah dosa besar.”

Oleh karena itu, jika dosa-dosa kecil dilakukan berulang-ulang, secara sembrono (serampangan), dan dikerjakan dengan terang-terangan, maka akan terangkum menjadi suatu dosa besar. Seorang ulama menerangkan pengaruh-pengaruh dosa kecil dan dosa besar dengan contoh berikut ini. Ia mengibaratkan dengan perbandingan sengatan kalajengking kecil dengan kalajengking besar. Juga ibarat rasa panas terbakar api kecil dibanding dengan terbakar api yang besar. Semuanya terasa sangat sakit, namun akibat yang ditimbulkan oleh yang besar menyisakan luka yang lebih parah. Begitu juga, kedua jenis dosa itu sama berbahayanya, akan tetapi kerusakan yang diderita akibat dosa besar lebih parah daripada dosa kecil.

Muhammad bin Ka’ab Kuradzi berkata, “Ibadah yang terbaik kepada Allah SWT adalah menjauhi segala dosa. Allah SWT tidak akan menerima shalat ataupun ibadah yang lain dari seseorang yang tidak menjauhi perbuatan dosa.” Demikian juga, Fudhail bin 'Iyyad berkata, “Semakin dianggap kecil suatu dosa oleh seseorang, semakin menjadi besar dosa itu di hadapan Allah SWT.”

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Ketika seorang mukmin berbuat suatu dosa, dosa itu menjadi sebuah noda hitam pada hatinya. Jika ia menyesalinya (memohon ampunan) hilanglah noda itu. Jika ia tidak menyesali perbuatan itu maka noda itu akan membesar dan membesar sehingga menutupi seluruh hatinya.” Allah SWT menjelaskan dalam firman-Nya, Surat Al-Muthaffifin Ayat 14.

" Sekali-kali tidak (demikian), sebenarnya apa yang selalu mereka usahakan itu telah menutupi hati mereka"

Bilamana hati telah sepenuhnya tertutup oleh noda, tak satupun petunjuk dapat menembus kedalam hati dan orang sedemikian itu tidak akan mendapat manfaat dari peringatan-peringatan yang terdapat didalam Al-Qur’an. Hal ini ditekankan berulang-ulang didalam Al-Qur’an, bahwa Al-Qur’an adalah peringatan bagi mereka yang sadar atas adanya Tuhan dan terbuka hatinya untuk menerima petunjuk.

Marilah kita mengartikan dosa besar sesuai dengan cahaya petunjuk dari Al-Qur’an dan As-Sunnah. Menurut ulama', setiap dosa yang telah ditetapkan siksanya didalam Al-Qur’an; tentu saja Allah SWT yang menetapkan hal itu; atau dimana terdapat ancaman api neraka, tergolong pada dosa-dosa besar. Maka, sebagaimana telah diuraikan terdahulu dosa sekecil apapun jika selalu dilakukan secara sembrono dan terang-terangan akan berubah menjadi dosa besar. Seseorang menyebutkan kepada Ibnu Abbas RA bahwa hanya ada tujuh dosa besar. Ibnu Abbaspun mengatakan tidak hanya tujuh. Sebaiknya katakan saja tujuh ratus. Adapun Imam Ibnu Hajar Makki RA telah menguraikan daftar dosa besar sekaligus dengan penjelasannya yang terperinci didalam buku beliau, Kitabuzzawajir. Terdapat 468 (empat ratus enam puluh delapan) dosa besar, ini hanya ditinjau dari segi ketidak-patuhan terhadap Allah SWT.

Bagaimanakah termaafkannya sebuah dosa kecil? Sebagai contoh terhapusnya dosa-dosa kecil dijelaskan didalam sebuah Hadits yang menggambarkan sebagai berikut: Ketika seseorang berwudlu’, membasuh bagian-bagian kepala dan anggota badan, maka dosa-dosa yang berhubungan dengan bagian-bagian yang dibasuhnya itu pun hanyut oleh air wudlu bagaikan dedaunan kering di pepohonan yang berguguran diterpa angin. Ibaratnya, ketika kita berkumur-kumur maka terhapuslah dosa yang berasal dari lidah kita, ketika kita membasuh kaki maka terhapus dosa yang terjadi dengan melibatkan kaki-kaki kita. Pada waktu kita melangkahkan kaki menuju Masjid setelah berwudlu, setiap langkah kaki menjadi tebusan bagi dosa-dosa kecil yang telah kita perbuat. Adapun dosa besar tidak bisa kita hapuskan hanya dengan berwudlu ataupun mengerjakan shalat. Penghapusan dosa besar dilakukan dengan penyesalan yang tulus dan bersungguh-sunguh. Penyesalan atau taubat terdiri atas sedikitnya tiga unsur.
Pertama, orang yang berdosa besar harus mengenali dosanya dan mengakui bahwa ia telah berdosa. Ke-dua, ia harus berjanji pada diri sendiri untuk tidak mengulangi perbuatan itu lagi. Ke-tiga, haruslah ia merasa malu dengan perbuatannya itu dan secara tulus-ikhlas memohon ampunan-Nya. Karena itulah jika orang yang mengerjakan shalat dan menjalankan puasa namun masih melibatkan diri dalam perbuatan dosa besar, niscaya

Allah SWT tidak akan mengampuni dosa-dosanya, baik yang besar ataupun yang kecil. Nabi Muhammad SAW menyebutkan jumlah dosa besar itu berlainan jumlahnya tergantung pada waktu dan situasinya. Oleh karenanya para ulama sepakat bahwa tidak ada angka pasti perihal macam dan banyaknya dosa-dosa besar.

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Aku beritahukan kepadamu tiga macam dosa yang paling besar, yakni: Mengada-adakan sekutu bagi Allah SWT, tidak patuh kepada kedua orangtuamu, dan memberikan kesaksian palsu.” (Bukhari dan Muslim)

Masih dari Hadits Bukhari dan Muslim, seseorang bertanya kepada Rasulullah SAW perihal dosa besar. Jawaban beliau adalah menyekutukan Allah SWT. Kemudian dosa besar apakan yang berikutnya. Nabi Muhammad SAW menjawab, “Membunuh anak-anak karena khawatir atas tanggung-jawab memberi makan.” Kemudian orang itu masih bertanya dosa apalagi yang berikutnya. Nabi Muhammad SAW menjawab, “Berzina dengan istri tetangga.” Perlu diingat bahwa berzina saja sudah merupakan dosa besar. Disamping itu, seorang mukmin wajib melindungi keluarga tetangganya. Maka, berbuat zina dengan tetangga berarti melakukan kejahatan ganda.

Nabi Muhammad SAW juga bersabda, “Mencaci orang-tua sendiri adalah dosa besar.” Dengan rendah-hati sahabat bertanya, “Mungkinkah seseorang mencaci orang-tuanya sendiri?” Beliau menjawab, “Kamu mencaci orang tua seseorang, kemudian ia berbalik membalas mencaci orang-tuamu.” Jadi, mencaci orang-tua dari orang lain sama saja dengan mencaci orang-tuamu sendiri. (Shahihin)

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Menyekutukan Allah SWT, membunuh orang lain tanpa alasan kuat, menyalah-gunakan harta anak yatim, melakukan riba’, melarikan diri dari pertempuran, melemparkan tuduhan (memfitnah) kepada perempuan-perempuan shalihah, tidak taat kepada ibu-bapak, dan tidak menghormati Baitullah, semua itu termasuk dalam kelompok dosa besar.” (Bukhari)

Rasulullah SAW juga bersabda, “Bilamana seseorang melemparkan tuduhan tanpa dasar hanya karena ingin melecehkan orang lain, atau untuk berputus asa terhadap kasih-sayang Allah SWT dan untuk melanggar hukum-hukum waris, itu semua termasuk dosa-dosa besar.” Menurut Hadits lain, menjamak dua shalat dalam satu waktu tanpa alasan yang sah menurut syariah juga merupakan dosa besar. Shalat hendaklah dikerjakan pada waktu-waktu yang telah ditetapkan.

Suatu kali Rasulullah SAW bersabda, “Celakalah orang itu!” Beliau mengulangi sampai tiga kali. Abu Dzar RA pun dengan rendah-hati bertanya, “Siapakah dia Wahai Rasulullah?” Rasulullah SAW menjawab, “Seorang yang sombong, yang mengenakan pakaian begitu panjang sehingga menyentuh tanah, seorang yang membelanjakan hartanya di jalan Allah SWT lalu diceritakan kepada orang-orang untuk ketenaran dirinya, seorang yang telah lanjut usia namun berzina, seorang yang menduduki jabatan penting namun ia berkhianat, seorang yang telah diberkahi Allah SWT dengan keturunan yang banyak namun ia berlaku sombong, ataupun seorang yang mempertunjukkan ketaatkan kepada Imam (Pemimpin)-nya dengan tujuan untuk memperoleh keuntungan duniawi.” (Muslim)

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Orang-orang ini tidak akan masuk Surga: orang yang minum khamr (minuman beralkohol), orang yang tidak patuh kepada orang-tuanya, orang yang memutuskan silaturahim dengan saudara-saudaranya tanpa alasan yang benar, orang yang membanggakan dirinya kepada orang lain, orang yang menuruti perbuatan syeitan untuk meramalkan yang belum terjadi dan seorang yang tidak berusaha mencegah keluarganya dari perbuatan-perbuatan asusila (bertentangan dengan moral).” (Nasa’i dan Musnad Ahmad)
Nabi SAW bersabda, “Seorang pengadu-domba tidak akan masuk surga.” (Shahihain)

Saya memohon kepada Allah SWT agar mengampuni dosa-dosa kita yang kecil dan yang besar, dan memberi kita kesanggupan untuk mengikuti petunjuk-Nya yang terdapat didalam Al-Qur’an dan Hadits Rasulullah SAW. Amiin

just for say something....

Well mlam nie segal kedukaan hati aku terubat skit bler aku knl ngan sorg insan yg aku anggap istemewa...walaupown aku x knl and x prnh jumpe dier sebelom nie....insan yg aku dh anggap sebagai sorg adik nie mmbuatkan aku boleh berkongsi segala masalah aku dan dia bersama....perkenalan aku dan dier bermula dari tersalah addd di facebook...thanks to facebook coz pertemukan aku dan die.....walaupown jarak aku dan dier x berapa jauh msing2 bijak untuk menyelesaikan msalah aku dan dier bersama...bnyk msalah yg kami hadapi dapat diselesaikan.....bg aku dier insan yg sungguh istemewa buat aku...dikala aku ader msalah and suka duka aku bersama dengan nya.....for all everything just want to sat that i love you so much.....thanks NADZIRAH AZMI!!!!!!!



pose comey from nad.. (^_^)


ketika nad garu kepala... :P


1,2,3 smile....(@_@)

opppssssss.... sorry yunk i curi pic u jap...pinjam...nnt i pulang blik k.... :P

ketika hati terluka...

Ramai yg tgk aku happy...disebalik kegembiraan yg aku lemparkan tersembunyi sesuatu yg x pernah org terfikirkan.....mmg benar kate org langit x selalunya cerah...bergitulah dengan dri ku ini....di usia begini aku mencari seorang insan yg bergelar suami..bkn sbb aku gatal nk berkahwin tp aku harus memikirkan masa depan aku bersama teman hidupku...bg aku kekayaan dier and paras rupa bkn ukuran untuk aku meneruskan hidup tp aku perlukan perlindungan dri dier...ya allah betapa lemahnya aku dlm mencari insan yg bernama lelaki sejati....

perkenalan aku dengan sorg insan yg aku rse boleh membuatkan aku kuat tok teruskah hidup aku,berani menghadapi kesakitan yg ader membuatkan aku aku semakin kuat untuk bersamanya...bg aku dia mmg amat istemewa...walaupown selalu menyakitkan hati aku tp ader sesuatu yg membuatkan aku syg pda dier....hampir setahun aku berkenalan dengannya membuatkan aku semakin kuat tok hadapi penyakit ku....
perkenalan difacebook membuatkan aku memilih dier sebagai kwn pada mulanya...tp aku x pasti bler aku menerime dier dlm hidup aku....thanks sgt2 coz awk mmg lelaki yg berjaya tembus hati sy sejak 3 tahun lalu....thanks sgt2....awk mmg baik,caring,and sentiasa menasihati sy....

sekarang sumer 2 dh xder lg..awk bkn seperti yg sy kenal dlu...awk sker mrh,maki,hina sy....sy sedih sgt bler awk wat cam 2 kat sy....sehari x bergaduh rse mcm x sah jew bg awk....ader jew bnder yg nk wat awk mrh kat sy...sy sedar sume 2....

hari nie sy luahkan segalanya yg ader dlm hati sy....sejak sy kenal ngan awk sy try tok mencari seorg peganti tmpt awk...tp semuanya hampa...sy x mmpu nk tipu hati sy...sy x tau naper sy leh jd cam nie....tiap mse sy akn mengingati awk walaupown dlm aper keadaan sekalipown....sy snggup berubah tok puaskan hati awk tp sy x tau r aper lg yg salah dimata awk....sy x tau dimana silapnya....sy teringin nk dimanja, dibelai,dikasihi seperti org lain...tp semuanya hampa...mmg btul aper yg org ckp agknye once org dh bnci kte dier snggup wat aper jew tok tinggalkan kte...tp seblom dier tngglkan kte dier dier pasti akn melukakan hati kita and menyakitkan hati kita....and skrg bru sy sedar semua 2...bodohkan sy.....


sy ader wat sesuatu tok awk..snggup sy x tido mlm semata2 nk bg kat awk...nk awk tgk hasil yg sy wat tok awk 2...5 kali sy wat tp kali kelima bru dpt publish....gigih sy buat tok awk....tp sy sedih awk langgsung x ucapkan walaupown TERIMA KASIH ....sedih gler wak....tp kat sini sy nk say thanks kat awk coz sanggup dtg dri jauh semata2 jmpe sy...buangkan masa yg sepatutnya awk luangkan tok org lain tok jmpe ngan sy....time kasih bnyk2 wak.....sy hargai sgt2 pengorbanan yg awk wat kat sy....

awk sy just nk ckp kat awk sesuatu...sy nk mntk maaf bnyk2 kat awk...mngkin sy x dpt hidup lame lg....sy nk awk tau yg sy syg awk sgt2...dunia akhirat...sy nk awk lupekan sy dlm hidup awk...lupekan kenangan manis kte bersama...lupekan segala aper yg pernh kite lalui bersama....sy reda dengan ketentuan allah trhadap sy...maaf selama nie sy bnyk berahsia dengan awk...tp sy nk awk bhagia dengan org lain...sy xnk awk derita bler dengan sy.....luahan sy nie sy potretkan buat awk ABDUL MUHAIMIN BIN ROSLAN.....


Thursday, March 3, 2011

luahan hati seorang wanita......

salam...ari nie aku nk luahkan 1 bnder yg ader dlm hati aku...aku x tau naper aku ley fkir sejauh nie hari nie...aku bkn nk mmbenci dier tp aku x pasti aper yg aku fkir sebelom nie.....tp hari nie aku pasti...segalanya....segala pertunjuk dh pown aku dpt...so aku rse aku perlu fkir kedepan....aku xnk hati aku dipermainkan lg...ckup r dgn aper yg aku lalui sblom nie...hati aku rse hncur sgt bler aku tau yg org yg aku syg curang...aper korg rse and aper yg korg buat klu korg ader kat tmpat aku???tinggalkan????maafkan????atau korg sanggup dimadukan????? ya allah aku perlukan kekuatan yg selama nie aku x prnh ader...aku perlu buat keputusan yg pasti and harus aku fikirkan mse depan aku.....buat yg tersyg mr.M maafkan sy....sy bkn yg trbaik buat awk....lepas aper yg awk lakukan kat sy hati sy semakin hari semakin pudar pada awk....smpai 1 tahap hati sy jadi kosong dengan awk...awk terimalah dier untuk menggantikan tmpat sy...insyallah dier jodoh awk...sy sentiasa doakan kebahagiaan awk....maafkan sy.....
  
buat yg terbaik mr.A maafkan sy...awk trlalu baik buat sy....tp hati sy x dpt terima awk kembali....sy x mmpu nk tipu dri sy lg....ape yg sy lakukan ini tok kebaikan awk dan juga sy....sy xnk permainkan hati awk lg...sy x bleh nk pakse dri sy tok trime awk dlm hati sy...maafkan sy awk....to mr.B thanks coz pernah hadir dlm hati sy....thanks ats segala nasihat awk selama nie pada sy...sy amat menghargainya....sy akui yg hati sy pernah terdetik tok awk tp sy harus lupekan sumer 2....sy harap awk fhm....


to mr.f 4 tahun sy dgn awk buat sy knl saper dri awk sebenarnya....even pown awk baik and selalu amek berat tntg sy tp sy x boleh nk paksa hati sy tok trime awk....sy anggap awk seperti abg sy sendri....x lebih dari tue....
sy harap semuanya faham aper yg ader dlm hati sy....sy mntak maaf bnyk2 kat semua yg prnh knl sy secara langsung atau x...sy syg korg semua tp hati sy susah tok menerima insan bernama lelaki buat mse nie...biar r masa and takdir yg menentukan segalanya....andai ader jodoh sy pada awk insyallah sy terima dengan reda....andai bukan maafkanlah.....


Tuesday, March 1, 2011

kelebihan berzikir....

Di mana sahaja dan pada apa sahaja masa hendaklah baca zikir ‘Laailaha illallah’ dengan banyaknya

Zikir yang paling utama dan tinggi darjatnya ialah "La-ilahaillallah" ertinya "Tiada Tuhan Yang Sebenarnya Melainkan Allah". Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Zikir yang paling utama ialah "La-ilahaillallah" dan doa yang mulia ialah "Al-Hamdulillah".

Kelebihan:
1.     Di dalam hadis bahawa zikir yang tidak terhad kepada sebarang masa, tempat dan alasan ialah ‘Laailaha illallah’. Ia merupakan zikir yang cemerlang. Di dalam hadis yang lain bahawa ia adalah bentuk kebaikan yang tertinggi.

2.     Di dalam hadis yang lain bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: pada hari kiamat orang yang paling beruntung mendapat syafaatku ialah orang yang banyak membaca kalimah ‘Laailaha illallah’ dengan hatinya dan jiwanya iaitu dengan hati yang ikhlas.

3.     Di dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW bersabda: Orang yang membaca ‘Laailaha illallah’ di dalam keadaan penuh keikhlasan di dalam hatinya atau iman bersamaan dengan sebiji barli, maka ia akan dikeluarkan dari neraka jahanam. Dan orang yang membaca kalimah ini dan di dalam hatinya terdapat keikhlasan atau iman bersamaan sebesar biji gandum maka ia akan dikeluarkan dari api neraka jahanam dan orang yang membaca dengan penuh kebaikan atau iman maka ia juga akan dikeluarkan dri api NerakaJahanam.

4.     Di dalam hadis lain terdapat: Orang yang membaca kalimah ‘Laailaha illallah’ dari hatinya, ia pasti akan memasuki syurga walaupun ia melakukan dosa seperti berzina dan mencuri, walaupun ia melakukan zina dan mencuri, walaupun ia melakukan zina dan mencuri. (Nabi SAW telah mengulangkannya sebanyak 3 kali)

5.     Hadis lain: Rasulullah SAW bersabda: Hendaklah kamu sentiasa perbaharui iman kamu. Para sahabat Rasulullah SAW berkata ‘Wahai Rasulullah SAW, bagaimanakah kami perbaharui iman kami? Rasulullah SAW menjawab ‘ucapkanlah Laailaha illallah sebanyaknya’.

6.     Hadis lain: Rasulullah SAW bersabda: Tiada yang dapat menghalang kalimah ‘Laailaha illallah’ sampai kepada Allah

7.     Hadis lain: Zikir ‘Laailaha illallah’ tidak akan meninggalkan satu dosa pun di belakang dan tiada satu amalan yang menyamainya.

8.     Hadis lain: Jika tujuh petala langit dan bumi diletakkan di satu dacing dan dengan kalimah ‘Laailaha illallah’ diletakkan di atas dacing  yang lain, maka (kalimah) lebih berat lagi.

9.     Dalam hadis: Apabila seorang hamba mengucapkan kalimah ‘Laailaha illallah’ dengan ikhlas hati, maka pintu langit terbuka bagi kalimah ini sehingga ia sampai ke Arasy, dengan syarat ia menjauhkan diri dari dosa besar.

untuk dikongsi bersama...Amalkan zikir ini sentiasa.............